5.

Zonder overdrijven kunnen we stellen dat Pilates haar leven op alle mogelijke manieren heeft verrijkt. Voor Vanessa de Ridder (48) uit Weert voelt de wekelijkse training Bodymotion Pilates bij RICK als een feest voor lichaam en geest. “Docent Sandra geeft ge-wel-dig les. In kleine groepjes, precies afgestemd op wat het lijf nodig heeft en aankan. Topkwaliteit, gecombineerd met veel warmte en gezelligheid.”

“Pilates helpt bij alles”, zo begint de goedlachse Vanessa haar verhaal. Vijftien jaar geleden, toen ze nog in Scheveningen woonde, kwam ze voor het eerst in aanraking met deze trainingsvorm die het lichaam sterk en soepel houdt en de geest ontspant. “Ik had destijds veel pijn aan mijn voet en in mijn onderrug. Pilates heeft die blokkades weggenomen.”

Sindsdien is de wekelijkse training niet meer weg te denken uit haar leven. Nadat Vanessa in augustus vorig jaar vanuit de drukke Randstad naar Weert was verhuisd, meldde ze zich direct aan voor een gratis proefles Pilates bij RICK. Om vervolgens niet meer weg te gaan. Onder professionele begeleiding van docent Sandra Höpfner-Buchnitzki werkt de geboren Zuid-Hollandse met drie andere dames elke woensdagochtend aan haar kracht en flexibiliteit. Rustig en beheerst versterkt ze haar core, de spieren die de wervelkolom ondersteunen en zorgen voor balans in het lichaam. “Geen geknal en gehijg, zoals in de sportschool, maar zachte, vloeiende bewegingen met aandacht voor een goede ademhaling. De kwantiteit is niet belangrijk, het draait hier om de kwaliteit. Doordat je in een klein groepje traint, krijg je bovendien veel persoonlijke aandacht.” 

"Pilates helpt bij alles. Het houdt mijn lijf strak en flexibel, ontspant en geeft nieuwe energie."

Als herboren

Docent Sandra knikt instemmend. “Ik kijk vooral of een oefening anatomisch correct wordt uitgevoerd. Op die manier bereik je het maximale effect en blijft het risico op vervelende blessures tot een minimum beperkt”, vertelt ze. Ter aanvulling op de klassieke pilatesopleiding ging Sandra in 2014 naar Keulen om zich te bekwamen in Bodymotion-pilates. “Elk lichaam is anders. Deze methode stelt me nog beter in staat om maatwerk te bieden en mijn cursisten gezond en verantwoord te laten bewegen. Met vloeiende bewegingen vanuit de klassieke dans probeer ik de verschillende pilatesoefeningen op een creatieve manier met elkaar te verbinden. Zo wordt de les als het ware één, grote oefening.”

Het resultaat mag er zijn. Na elke les voelt cursist Vanessa zich als herboren. “Helemaal zen”, zo noemt ze het zelf. “Als secretaresse zit ik de hele dag achter het bureau, waardoor mijn bovenlichaam vaak stijf aanvoelt. Daarbij ben ik van nature nogal druk en heb ik de neiging om over mijn grenzen heen te gaan. Pilates houdt mijn lijf strak en flexibel, ontspant en geeft nieuwe energie. Bovendien heb ik dankzij deze lessen bij RICK in korte tijd snel nieuwe, leuke mensen ontmoet. Omdat de sfeer hier zo goed is en de activiteiten betaalbaar zijn, heb ik me nog aangemeld voor een andere cursus. Ik ga beginnen met Jazzin’ it up, waarbij ik mezelf ga ontwikkelen tot jazz- en blueszangeres. Heel leuk, zoiets heb ik altijd al willen doen.”

Met het lichaam en geest in balans bruist Vanessa van de levenskracht. Het mooie is dat de lessen van RICK, zonder dat ze erbij stilstaat, thuis doorgaan. “Ik heb Pilates geïntegreerd in mijn dagelijkse leven. Of ik nou op mijn bureaustoel zit, mijn tanden aan het poetsen ben of in de tuin werk: onbewust let ik voortdurend op mijn houding. Ook daarom kan ik deze training iedereen aanbevelen.”

Pilates vindt elke week plaats op woensdag om 8.45 en 19.30 uur en op vrijdag om 10.00 uur bij RICK in Weert. Meer informatie en aanmelden via: www.rickraakt.nl/pilates.